Agel: FAQ

Ramai yang berminat untuk mencuba Produk Agel akan bertanyakan soalan-soalan seperti di bawah. Jadi untuk memudahkan, saya lampirkan soalan-soalan dan jawapan sekali supaya pembaca lebih jelas tentang produk ini.

Saya akan tambah soalan-soalan dari masa ke semasa berdasarkan soalan-soalan yang sering saya terima.

1. Bagaimana cara pemakanannya. Boleh terangkan.
Untuk dewasa, 1 pek 21gm tu. Agel ni dipek kecil-kecil, per day basis.
Jadi mudah dibawa ke mana2, tak perlu disejukkan, tak perlu dibancuh.
Sukatan yang sedia untuk dimakan. Tidak ada isu terkurang atau terlebih sukatan.

1 box AGEL mengandungi 30 pek AGEL .
Saiz satu pek lebih kurang saiz tapak tangan.

EXO dimakan before breakfast, Fit dimakan 30-45mins before lunch or dinner,

UMI dan lain2 jenis dimakan selepas makan. Kira-kira 1 jam selepas makan.

Sukatan untuk baby, below 6mth, bg half sudu kecil kfc.

Untuk baby 6mth-1yr bg 1 sudu kecil kfc

Untuk baby 1yr-2yrs old, 2 sudu kecil kfc,

Untuk kanak-kanak 2-6yrs Old, boleh bg 1 sudu teh.

Sebenarnya tiada sukatan khusus dan ini berdasarkan pengalaman saya beri kepada anak-anak saya. Nak bg lebih pun boleh sbb it’s a food. Yang penting kena minum banyak air.

Sejurus selepas makan Agel ni, tunggu 5-10mins dahulu baru minum air kerana untuk let the nutrient di dalam gel cepat diserap ke dalam darah.

Note :
Agel yang telah disimpan di dalam peti sejuk, akan menjadi pekat sedikit. Jadi sila kurangkan dose yang disyorkan dan minum air lebih ketika mengambil sebarang supplemen.

2. Adakah kita perlu makan lagi agel ni walaupun penyakit yg dihadapi telah sembuh?
Seeloknya diteruskan kerana setiap detik badan kita diancam penyakit samada melalui makanan atau persekitaran, udara yg kita hirup.

Agel is a vitamin gel, sama seprti vitamin lain where kita perlu ambil utk badan kita.

Umpama kalsium, kita perlu ambil kalsium secukupnya supaya tulang kita tak cepat reput.

Tetapi supplement kita boleh ambil bila2 perlu, tak perlu ikut time seperti ambil ubat kalau kita tak sakit. Tapi mencegah lebih baik dari merawat.

Macam saya, selalu bagi anak-anak makan UMI kalau nak makan diluar atau outing where diorg akan terdedah dengan fast food, air batu dan orang ramai yang mungkin membawa wabak penyakit. So they will be protected. Alhamdulillah now diorg tak mudah kena selsema dan batuk even minum air batu di luar.

3. Perlu dapatkan nasihat doktor terlebih dulu ke kalau nak makan agel ni?
Boleh. tiada masalah. Agel telah mendapat dapat sijil WADA, World Anti Doping Agency dimana disahkan tiada dadah. Athlete juga boleh ambil produk dalam event Sukan Dunia.

Even bulan lepas (May 2009), seorang Doktor pakar dari Utara Malaysia, namanya Dr Asikin telah pecah world record penajaan Agel kerana berjaya sponsor 30 Executive Pack dan 13 personal pack. Beliau kini telah bergelar Regional Director. Bonus penajaan sahaja mencecah RM 22,500 (belum masuk bonus-bonus lain)

4. Adakah Agel perlu disejukkan?
Tidak perlu. Tetapi, selepas pek dibuka atau tidak dihabiskan, perlu disimpan di dalam peti sejuk dan diletakkan dalam bekas bertutup.

5. Adakah Agel Halal?
Ya halal. Agel mendapat sijil Halal IFANCA dan diiktiraf oleh JAKIM.

6. Apakah Gel di dalam AGEL
Gel dihasilkan melalui pencairan atau hidrasi dua jenis getah atau gam yang terdiri dari guar gam dan xantham gam. Guar gam diperolehi dari kacang guar manakala xantham gam diperolehi dari bjirin jagung. Kedua-duanya tentu sekali berasal dari sumber alam semulajadi.

Gel yang dihasilkan ini terdiri dari rantaian molekul polisakarida yang panjang dan terdapat banyak molekul hidroksil pada tepinya yang boleh menarik air ke dalamnya.Polisakarida ini ada mengembang di dalam air, jadi hanya kuantiti yang sedikit diperlukan untuk membentuk matrik gel yang tebal. Polisakarida tersusun secara bersilang-silang dan berlengkar-lengkar dan di celah-celah gumpalan ini terdapat ruang yang dinamakan persekitaran mikro (“microenvironment”).

Di dalam persekitaran mikro inilah disimpan bahan-bahan makanan tambahan seperti viamin, bahan mineral, pati buah-buahan dan ekstrak tumbuhan.Gel nutrisi (Agel) adalah berasakan konsep penyimpanan vitamin, mineral, ekstrak buah-buahan dan tumbuhan yang telah mengalami hidrasi yakni telah larut di dalam air di dalam persekitaran mikro di dalam gel, hanya menunggu masa untuk diambil dan diserap ke dalam aliran darah dengan cepat.

Kredit to Alin http://betterlifewithagel.blogspot.com

2 thoughts on “Agel: FAQ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s