“Not intended for children, pregnant women and nursing mothers”

Ada mommy yang tanya saya, kenapa dlm pamplet Agel tertera “Not intended for children” atau “Pregnant women and nursing mothers need to consult their doctors.”

Mungkin kita boleh rujuk kembali kepada industri ubat-ubatan di US (sebab Agel origin dari US). Di mana kita akan mendapati banyak isu politik di situ disebabkan syarikat ubat yang menguasai pasaran di sana (drugs company) ingin terus menguasai pasaran. Dengan itu ia memaksakan lain-lain pemakanan tambahan (supplement) ini untuk menulis “Not for children” semata-mata hendak melindungi pasaran ubat mereka.

Ubat yang dikeluarkan mereka pula adalah yang mengandungi dadah yang tentu sekali akan memberikan kesan di pelbagai tahap. Contohnya ubat singulair yang digunakan untuk mengubati penyakit bronkitis (atau untuk menguatkan paru-paru), banyak maklumbalas menunjukkan ia mempunyai kesan kepada tingkahlaku anak-anak.

Seperti yang saya maklumkan sebelum ini, Agel tidak mengandungi steroid, justeru ia selamat untuk kanak-kanak dan ahli sukan. Dan Agel juga telah terbukti mempunyai kesan yang baik terhadap penghidap kanser, asma dll sebagaimana yang ditulis di dalam testimoni saya (boleh rujuk Kategori Testimoni).

Di Malaysia, Agel dikelaskan sebagai Makanan (bukan Supplement) di mana ia tidak memerlukan sijil KKM. Bagaimanapun Agel mempunyai sijil WADA (World Anti Doping Agency) yang mengesahkannya tidak mengandungi dadah. Justeru ia sesuai untuk ahli sukan, kanak-kanak dan semua.

Saya faham kerana kebanyakan kita sudah terlalu dibiasakan dengan ubat doktor (di mana mengandungi jumlah dadah, walaupun dlm kuantiti yang dibenarkan). Saya pernah diberitahu bahawa ubat doktor ini sebenarnya tidak menyembuhkan, sebaliknya hanya mematikan sel. Justeru di masa hadapan kita bakal berdepan juga masalah kerana terlalu banyak sel yang mati.

Justeru, tidak hairan mengapa ada yang masih ragu-ragu untuk mencuba sebagai alternatif (atau perubatan utama?) dalam kehidupan seharian mereka. Lebih-lebih lagi doktor juga telah mengesahkan tiada ubat yang dapat mengubat sesetengah penyakit, justeru mencuba kaedah lain adalah satu usaha untuk memastikan kesihatan kita di tahap yang optimum.

Bagaimanapun, tidak salah untuk mencuba. Agel telah terbukti selamat untuk bayi, kanak-kanak, wanita mengandung dan wanita yg menyusukan anak. Saya harap tulisan ini akan memberikan anda sedikit sebanyak maklumat untuk anda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s