tips kulit cantik bebas jerawat

Alamak, jerawat!

Image

Semua orang ada masalah kulit i.e jerawat, jeragat, ekzema dan macam2 masalah lagi. Masalah kulit bukan hanya di muka, malah ketara di bahagian badan lain contohnya belakang badan.

Di sini saya ingin kongsikan tips mendapatkan kulit yang cantik:

  1. Pilih Sabun Bebas Minyak
    Sabun bebas minyak tidak akan menyebabkan liang muka anda tersumbat atau menyebabkan bintik hitam, jerawat mahupun bintik putih. Pilih produk yang mempunyai label “oil-free”, “nonacnegenic” atau “non-comedogenic”. Cuci muka anda dengan jari-jari anda.
  2. Jangan Picit Jerawat Anda!
    Sekiranya anda melakukannya ianya bukan sahaja membuat ia bertambah teruk malah ia boleh meninggalkan parut. Cuba tahan apabila anda mula nampak jerawat anda mula tumbuh. Terdapat alat yang boleh anda memicit jerawat tersebut. Itu pun selepas jerawat tersebut sudah masak. Di mana anda boleh lihat jerawat anda kekuningan.
  3. Jangan Biarkan Diri Anda Berjemur Dibawah Terik Matahari
    Ianya merupakan mitos yang berjemur atau tanning mampu membersihkan muka anda. Secara faktanya sinar UV mampu menyebabkan kulit anda berisiko untuk mendapat kanser, penuaan pramatang dan juga berkedut. Dan juga terdapat produk jerawat seperti retinoid topikal menyebabkan kulit anda menjadi lebih sensitif selepas anda menjemur diri anda.
  4. Gunakan ‘Sunscreen’ bebas-minyak
    Gunakan pelembab yang mempunyai ‘sun protection factor’ (SPF) 15 ataupun lebih tinggi yang menyediakan perlindungan meluas daripada sinaran ultraviolet (UV A) dan juga UV B. Cari produk yang dilabelkan ‘non-comedogenic’ yang tidak menyumbatkan liang kulit.
  5. Pastikan Rambut Tidak Menutupi Bahagian Muka Anda
    Sekiranya rambut anda panjang, pastikan rambut anda diikat supaya ia tidak menjadikan jerawat lebih anda lebih teruk terutama pada waktu siang. Ingat rambut juga mempunyai minyak yang juga boleh menyumbat liang kulit muka anda. Walaupun anda tidak menggunakan apa-apa produk rambut.
  6. Jangan Sentuh Muka Anda!
    Sentuh atau meraba muka anda menyebabkan jerawat anda menjadi lebih teruk. Berpeluh juga sama, pastikan anda membasuh muka anda selepas anda berpeluh.
  7. Minum Banyak AirMinum air suam dengan banyak membolehkan kulit anda sentiasa dihidrasikan. Juga makan makanan yang sihat seperti buah-buahan dan sayuran yang kaya dengan vitamin A, vitamin C dan juga vitamin E. 3 vitamin yang telah diketahui memberikan kebaikan pada kulit anda.

Disamping mengamalkan TIPS di atas, jangan lupa ambil supplement anda setiap hari ye.. Jom tengok bagaimana Shaklee membantu mendapatkan kulit yg cantik..

Image
SET D (SKINCARE SET) terdiri daripada :
B-Complex : 
-Menstabilkan hormon & mengurangkan stress yang boleh menganggu kulit dan menyebabkan jerawat!
-B for Beauty! Kekurangan B-complex boleh menyebabkan kulit wajah kusam.
-Bagus untuk kulit berminyak, whiteheads, blackheads, parut dan kulit kering.
Vitamin-C :
-Menguatkan sel2 tisu dalam badan.
-Membantu memulihkan sel2 kulit yang luka dan berjerawat.
-Memainkan peranan penting dalam pengeluaran kolagen, yang membantu mencegah penuaan pra-matang. Kolagen adalah sejenis protein yang menyusun tubuh manusia. Kolagen adalah struktur yang terlibat dalam pembinaan tulang, gigi, sendi, otot dan kulit.
Vitamin-E : 
-Bertindak sebagai agen anti-penuaan. Pengamalan vitamin E dalam kehidupan seharian menjadikan anda kelihatan awet muda.
-Menghilangkan parut jerawat. Jadi kulit tampak lebih cantik, mulus dan berseri.
-Membantu penyerapan oksigen dengan lebih baik.
Mencantikkan kulit dan menampakkan wajah lebih muda dari usia sebenar.
ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP) :
-Mengandungi 9 jenis asid amino penting yg tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Hanya boleh diperolehi daripada makanan bagi pembentukkan sel2 kulit.
-Sel kulit muka kita akan digantikan setiap 21 hari, jadi pengambilan protein yg berkualiti tinggi seperti ESP penting untuk memperbaharui -sel2 kulit dan menyingkirkan sel2 kulit mati. Menganjal dan melembutkan kulit muka.
GLA complex – Gamma-Linolenic Acid adalah asid lemak omega-6 di mana badan akan menukar kepada bahan untuk mengurangkan inflamasi (keradangan) [ Source : emedicinehealth ] Berdasarkan testimony pengguna, kulit mereka menjadi lebih lembab dan masalah jeragat juga berkurangan.**
Advertisements

mengapa protein penting dlm diet seharian

Mungkin ramai yang dah lupa apa tujuan utama kita makan protein, dan untuk itu biarlah didedahkan sedikit ‘rahsia’ protein, yang mungkin sebahagian daripadanya kita dah belajar ketika di bangku sekolah dahulu. It’s a basic Science

  1. Pertumbuhan-16% tubuh badan manusia terdiri daripada protein. Kulit, rambut, organ-organ, otot, semuanya terdiri daripada protein (semuanya mengandungi DNA, dan dalam DNA ada protein). Saban hari, ada sahaja sel-sel kita yang mati, dan kematian tersebut haruslah digantikan dengan kelahiran. Badan memerlukan amino asid (komponen asas protein) untuk membina kembali otot-otot dan sel-sel kita yang lain. Tanpa protein yang mencukupi, badan kita akan menjadi lemah dan lembik. Dalam erti kata lain, Protein kepada badan manusia adalah sama seperti batu-bata kepada sesebuah bangunan. Cuba tanya diri anda, bolehkah kita membina bangunan yang kukuh jika sumber batu-bata tidak mencukupi?
  2. Metabolisma (otot)
    Kita sering bersenam dan melakukan kerja-kerja berat. Melalui bersenam banyak sel-sel otot kita yang “mati” terutamanya jika kita melakukan senaman yang mencabar kekuatan otot seperti weight training atau bodyweight training (push up, sit up, dan sebagainya). Kita tak menyedari kematian sel-sel ini kerana dalam tubuh badan kita terdapat berjuta-juta sel, mungkin juga lebih daripada tu. Maka kematian “sebahagian kecil” sel-sel tersebut mungkin kita tidak sedari. Namun, tanpa diet yang berkualiti (ada protein), sebahagian kecil sel-sel otot yang mati tadi mungkin tidak dapat diganti, dan saban hari “sebahagian kecil” tadi akan berubah menjadi “sebahagian besar”.Penurunan berat badan melalui “kehilangan otot” adalah sesuatu yang malang dan tidak harus dibanggakan, kerana turunnya berat otot bererti turunnya kadar metabolisma ANDA! Otot adalah mesin-mesin yang menggerakkan metabolisma kita, yang membakar lemak-lemak kita. Sila catat fakta ini besar-besar pada dinding bilik anda.
  3. Metabolisma (pencernaan)
    Sekali lagi, protein meningkatkan kadar metabolisma, dan makan lebih banyak protein meningkatkan kadar metabolisma berlipat kali ganda. Ini kerana badan memerlukan lebih tenaga untuk menguraikan struktur protein yang kompleks kepada komponen-komponen yang lebih ringkas berbanding karbohidrat. Dalam arena bina badan, high protein diet adalah sesuatu yang normal dikalangan mereka yang ingin menurunkan paras body fat %, namun jangan sesekali salah anggap, mereka bukannya mengamalkan Atkins diet.Karbohidrat adalah kawan karibbodybuilder, mana mungkin mereka meninggalkan karbohidrat. Apa yang mereka lakukan ialah, merendahkan sedikit pengambilan karbohidrat berbanding biasa, tetapi meningkatkan pula pengambilan protein (bersama sumber alkaline seperti sayur-sayur, kerana protein bersifat acidic).
  4. Menstabilkan Paras gula (dalam darah) dan Insulin-Memandangkan protein melambatkan sedikit proses pencernaan berbanding jika anda makan karbohidrat semata-mata, maka gabungan protein dan karbohidrat (dengan sedikit lemak) dalam diet adalah perlu. Protein mencegah paras gula dalam darah daripada naik terlalu cepat, sekaligus menstabilkan regulasi diantara paras gula dan insulin. Hal ini sangat penting jika anda ingin mengurangkan kebarangkalian proses penukaran glycogen berlebihan kepada lemak dengan pantas.
  5. Protein – berapa yang kita perlukan?-Ini bergantung kepada gaya hidup anda, juga faktor fisiologi anda seperti jantina (lelaki perlukan lebih protein berbanding wanita). Minimum protein yang diperlukan dalam sehari ialah kira-kira 1g per kg berat badan (jika berat anda ialah 60kg, maka anda perlu makan SEKURANG-KURANGNYA 60g sehari). Namun makan terlalu banyak protein juga tidak digalakkan, melainkan anda melakukan banyak kerja berat, seperti weight training (intensiti tinggi).Pengambilan protein yang maksimum yang boleh diambil manusia normal ialah kira-kira 3g per kg berat badan.

Dan ini suplemen protin pilihan saya.. 

 
                                                    ShakleeEnergizing Soy Protein (ESP)
 

  • Sumber terbaik daripada kacang soya
  • Mengandungi protin lengkap (9 essential amino asid)
  • Vegetable source – soy
  • Kolesterol “zero” serta rendah lemak
  • PER(Protein Efficiency Ratio) yang tinggi – 2:5
  • Mengenyangkan & sangat sesuai untuk orang yang mudah diserang gastrik (cthnya saya,ada masalah gastrik)
  • Sesuai untuk orang yang ada Allergies
  • Membantu badan menyerap kebaikan vitamin dengan lebih baik, supaya vitamin- vitamin tadi dapat memperbaiki sel- sel badan kita.

ohhh.. saya sangat sukakan ESP….Bagaimana dgn anda? Tiap hari saya dan suami ambil ESPdemi mendapatkan kesihatan yang baik. Sebab sel badan kita perlukan ESP. Jadi bagaimana dengan anda?

tips menyusu semasa outstatio

 
Menyusukan anak bagi ibu bekerja mungkin agak terhad, lebih-lebih lagi jika ibu mempunyai jadual bekerja yang tidak tetap, atau jadual yang senantiasa padat. Misalnya ibu yang bekerja shift, yang selalu stand-by, kerja di kaunter, dan sebagainya. Tak lupa juga ibu yang selalu travel. Tidak boleh menyalahkan mereka jika mereka memilih susu formula, di samping memberi susu badan di waktu malam (atau waktu2 mereka bersama bayi), kerana tuntutan kerja yang tidak tetap; mungkin juga sokongan yang tidak begitu mantap menyebabkan ibu2 ini selesa dengan ‘support’ daripada susu lain.
 

Sokongan adalah penting bagi ibu-ibu yang menyusukan, terutama ibu bekerja. Mana taknya, bukan senang nak ‘mengosongkan’ payudara. Yang cepat letdown, 10 minit mungkin dah cukup. Yang lambat mungkin 30 minit atau hampir sejam. Kalau kerja yang selalu kena ‘available’ mungkin susah lah nak hilang lama-lama. Walau bagaimanapun, tidak mustahil, yang penting… carilah sokongan yang betul. Jangan pulak sokong bawa rebah.
Saya baru pulang dari outstation ke Sarawak selamat 1 hari 1 malam. Walaupun teman2 ambil flight KUL-MYY yang lebih awal (jam 1.30 tghr) tapi saya ambil last flight (jam 8.40 malam) supaya sempat berikan susu perahan kepada suami untuk dibawa pulang. Sebab outstation sekejap je, so sebolehnya taknak la di-hassle-kan dengan angkut susu ke sana sini. Walaupun akan sampai ke Miri pada tengah malam tapi takpe, insya-Allah takde masalah. (Thanks Sis Adda!)

Walaupun adalah sedikit benda tak berapa bijak berlaku… (1) tak caj Medela Freestyle pada malam sebelum departure tu, (2) bawa charger tapi kepala dia tak bawak, LOL. macam bawa sudu tapi tak bawak bekas bekal. Akhirnya terpaksa mengepam dalam keadaan berjaga-jaga ‘janganlah-bateri-yang-dah-kelip2-ni-tiba2-padam’. Syukurlah ia cuma padam the next morning.. itupun dapat pam 2 kali saja sepanjang malam T___T [MORAL: Pastikan pam anda sentiasa fully charged sebelum outstation].
Syukur ada member2 yang guna Freestyle jugak. Cheq telah meminjamkan chargernya!^_^!V

Disebabkan outstation ni cuma 1 malam saja, saya cuma membawa Fridge-to-Go saja. Kalau lama sikit mungkin kena beli (belum beli lagi) icebox yang besar sikit tu.

fridge to go
Sekarang yang ini cukup
ice box
Mungkinkah nanti perlukan yang gedabak itu?
 
Disebabkan meeting bermula jam 10 pagi, jadi saya habiskan masa dengan mengepam di bilik pumping yang disediakan. Yess, itu adalahBREASTFEEDING ROOM yang saya – jumpa GM – bagi proposal. Alhamdulillah now ia adalah stesen ibu-ibu yang menyusukan ni.. Read here tentang MY Breastfeeding Room.
Apabila berjauhan dengan anak yang menyusu badan ni.. ya memang kena rajin mengepam. Saya telah meninggalkan 25 bekas x 4oz (100 oz) susu untuk bekalan Danny, dengan perkiraan… sepanjang jam 8-6 (10 jam) ditinggalkan, beliau minum 5 x 4 oz (20 0z) susu, jadi bila saya tinggal selama 2 hari satu malam (35 jam lebih kurang), sepatutnya dia minum 5 x 3 + (5/2) = 18 bekas. Sebagai contigency, saya tinggalkan lagi extra 7 bekas. Jadi target saya sekurang-kurangnya dapat mengganti semula stok yang saya tinggalkan di taska (anak2 saya bermalam di taska).
 
Selesai mesyuarat, saya mengepam sebelum bergegas ke pejabat konsultant dan ke airport. Di airport dah tak sempat nak pam (tak ada tempat yang sesuai sebab dah boarding). Di dalam kapal terbang juga tak dapat nak pam sebab motor pam saya berada dalam beg pakaian dalam tempat simpanan di atas[LESSON LEARNT: kena bawa beg khas untuk semua gadget2 pumping ni. Saya tu sebab taknak masuk kargo, so bawa 2 hand luggage je – beg pakaian dengan FTG]. Maka tak dapatlah mengepam dalam plane. Lalu saya pam dalam ERL.
 
Akhirnya berjaya juga sediakan 22 bekas (short 9 bekas tapi takpelah, good job oredy. Bukan senang nak mengepam bila ‘dalam pelarian’). Alhamdulillah, selamat juga sampai susu untuk bekalan Danny keesokan harinya.
susu ibu
Tips bawa susu ibu untuk penerbangan domestik:
  1. Tiada masalah untuk bawa susu ibu jika anda terbang dengan MAS. Syarikat lain saya tak pasti sebab tak ada pengalaman. Bawak masuk berlenggang je.
  2. Bawa masuk susu ke dalam kapal je kalau sikit2 tu. Senang nak manage.
  3. Hah, itu je kot. So far tak ada la pula nak kena buat apa-apa.

Untuk perjalanan pulang, saya telah mendapatkan ais dari kafe (mujo dia kasik FOC je) dan penuhkan dalam FTG tu. Di samping itu ada juga chiller yang saya bawa dari rumah. Alhamdulillah selamat semuanya.

Tips menjaga susu ibu untuk perjalanan singkat:
  1. Limitkan masa membawa susu. Susu yang diperah di pejabat, tak perlu bawa (kecuali memang terpaksalah). Kalau ada orang boleh tolong bawa balik simpan di rumah, itu lebih baik.
  2. Tak perlu bekukan kerana susu yang tidak beku boleh tahan selama 2-5 hari di dalam peti sejuk. Walau bagaimanapun,mini fridge di hotel tak sejuk sangat, suhunya seperti insulated cooler sahaja, kalau lebih 24 jam nak tinggal di situ, minta tumpang dalam fridge hotel.
  3. Sebolehnya cari peti sejuk untuk simpan susu yang diperah.
    susu ibu perahan
  4. Susu ibu yang disimpan dalam insulated bag/ice box/FTG; provided diisi dengan icepack/chiller/ais yang mencukupi, boleh bertahan selama 24 jam.
  5. Dapatkan ais dari kedai/kafe terdekat dan taburkan sedikit garam supaya ia lambat mencair.

Alhamdulillah, syukur pada Allah yang memberi saya pengetahuan tentang penyusuan ibu dan pengurusannya, walaupun saya bekerja sepenuh masa, dan menguruskan rumahtangga sendiri; saya masih menyusukan baby Danny selama 3 bulan setengah secara eksklusif. Begitu juga dengan abang-abangnya yang hingga sekarang pun masih menyusu dari saya.

Saya harap ibu-ibu baru yang ingin menyusukan anak secara ekslusif, dapatkan sokongan dari mereka yang sepatutnya, dan banyakkan membaca blog2 pengalaman ibu2 lain, terutama ibu bekerja tentang pengalaman mereka menyusukan anak masing-masing.

Tapi, to be honest, sekarang ni saya lebih neutral terhadap apa saja feeding yang ibu-ibu decide untuk anak mereka. Especially ibu-ibu yang ‘campur’ susu.. you’re still the best sebab masih gigih menyusukan walaupun dah supplement dengan formula. & lebih best lagi yang berusaha untuk menyusukan anaknya sepenuhnya dengan susu ibu meskipun sekian lama anaknya ber’formula’. You earn my respect ^:^

Walau bagaimanapun, janganlah marah pada ibu-ibu yang ‘obses’ breastfeeding. Mungkin mereka ibu-ibu baru yang masih teruja dengan penyusuan ibu. Yeah, memang teruja bila kita buat benda yang tak semua orang buat. Rasa best, OK. I’ve been there, done that. HaHaHa.
So, ibu-ibu lain ada nak tambah? Mungkin pengalaman yang lebih hebat ;)

7 Kriteria Dalam Pemilihan Protein Berkualiti & Terbaik

Image

Protin adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama hormon manusia. Ia juga MERANGSANG fungsi psikologi. Maka, setiap organ kita memerlukan PROTIN. 

Kekurangan protin menyebabkan:
~kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, ~masalah LEBIHAN AIR YANG TINGGI dalam badan, 
~keHILANGAN KEPEJALAN otot
~ perubahan warna rambut
~bantut pertumbuhan
~ masalah penghadaman
~ masalah penghasilan darah dan hormon
~ PALING CRUCIAL: boleh membawa kepada KEGAGALAN FUNGSI ORGAN

Image

Fungsi protein untuk tubuh manusia adalah sangat besar. Banyak dari proses pertumbuhan tubuh manusia dipengaruhi oleh protein yang terkandung di dalam tubuh kita.
  1. Kandungan protein dalam tubuh manusia mencapai 1/6 dari berat tubuh manusia. 
  2. Protein sangat penting untuk perkembangan setiap sel dalam tubuh.(kulit, rambut,kuku, otak, organ, saraf, dan banyak lagi)
  3. Untuk menjaga kekebalan tubuh melalui sistem imuntitubuh.Antibodi tubuh dihasilkan daripada protein.
  4. Protein diperlukan untuk membina bahan senyawa kimia sepertienzim dan hormon  yang berperanan penting dalam mengatur berbagai proses yang terjadi di dalam tubuh. 
  5. Protein digunakan sebagai bahan bakar apabila keperluan energi tubuh tidak dipenuhi oleh karbohidrat dan lemak. (contohnya semasa kebuluran).
Apakah sumber protein yang baik?
Terdapat dua jenis protein dari sumber makanan iaitu:
  1. Protein kelas pertama – iaitu yang mengandungi kesemua 9 rantai asid amino perlu. Contoh protein ini ialah daging, ikan, ayam dan kacang soya.
  2. Protein kelas kedua – semua protein dari sumber tumbhan kecuali kacang soya.
Kacang soya adalah sumber protein yang sangat baik kerana
  1. mengandungi dua kali lebih  protein dari daging, 
  2. 4 kali lebih protein dari telur
  3. 12 kali lebih dari  protein susu. 
  4. rendah lemak, 
  5. tanpa kolesterol 
  6. mudah diserap oleh badan manusia.

Image

Justeru, bagaimana memilih protein berkualiti dan terbaik? Berikut adalah 7 kriteria yang boleh dijadikan panduan untuk memilih protein berkualiti di pasaran:

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean tu mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian… toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone….. up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan Soy yang mentah mengandungi “anti-growth”, “anti-tyrosine” substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium

Kelebihan ESP

  • Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yg konsisten
  • Protein Soya membantu mengurangkan kolestrol
  • Mengandungi lima vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian dan isoflavones soya. Kajian menunjukkan yg soya membantu mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid
  • Protein soya bukan GMO ini dihasilkan dibawah satu program digelar Identity Prservation Program (IPP) di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam sehinggalah saat pemprosesannya.

Image

Healthy Kids Vitamin

If you believe the ads, every kid needs a daily Flintstone or Gummy Bear vitamin. But is it true?

Not necessarily so, the experts agree. Ideally, kids should get their vitamins from a balanced, healthy diet that includes:

  • Milk and dairy products like cheese and yogurt (preferably low-fat products for kids over age 3)
  • Plenty of fresh fruits and leafy, green vegetables
  • Protein like chicken, fish, meat, and eggs
  • Whole grains like steel-cut oats and brown rice

Image

Which Kids Need Vitamin Supplements?

Given the reality of time-crunched parents, those well-rounded, home-cooked meals aren’t always possible. That’s why pediatricians may recommend a daily multivitamin or mineral supplement for:

  • Kids who aren’t eating regular, well-balanced meals made from fresh, whole foods
  • Finicky eaters who simply aren’t eating enough
  • Kids with chronic medical conditions such as asthma or digestive problems, especially if they’re taking medications (be sure to talk with your child’s doctor first before starting a supplement if your child is on medication)
  • Particularly active kids who play physically demanding sports
  • Kids eating a lot of fast foods, convenience foods, and processed foods
  • Kids on a vegetarian diet (they may need an iron supplement), a dairy-free diet (they may need a calcium supplement), or other restricted diet
  • Kids who drink a lot of carbonated sodas, which can leach vitamins and minerals from their bodies

Top Six Vitamins and Minerals for Kids

In the alphabet soup of vitamins and minerals, a few stand out as critical for growing kids.

  • Vitamin A promotes normal growth and development; tissue and bone repair; and healthy skin, eyes, and immune responses. Good sources include milk, cheese, eggs, and yellow-to-orange vegetables like carrots, yams, and squash.
  • Vitamin Bs. The family of B vitamins — B2, B3, B6, and B12 — aid metabolism, energy production, and healthy circulatory and nervous systems. Good sources include meat, chicken, fish, nuts, eggs, milk, cheese, beans, and soybeans.
  • Vitamin C promotes healthy muscles, connective tissue, and skin. Good sources include citrus fruit, strawberries, kiwi, tomatoes, and green vegetables like broccoli.
  • Vitamin D promotes bone and tooth formation and helps the body absorb calcium. Good sources include milk and other fortified dairy products, egg yolks, and fish oil. The best source of vitamin D doesn’t come from the diet — it’s sunlight.
  • Calcium helps build strong bones as a child grows. Good sources include milk, cheese, yogurt, tofu, and calcium-fortified orange juice.
  • Iron builds muscle and is essential to healthy red blood cells. Iron deficiency is a risk in adolescence, especially for girls once they begin to menstruate. Good sources include beef and other red meats, turkey, pork, spinach, beans, and prunes.

Megavitamins — large doses of vitamins — aren’t a good idea for children. The fat-soluble vitamins (vitamins A, D, E, and K) can be toxic if kids overdose on excessive amounts. Ditto with iron. Your kids can get too much of a good thing.

Look to Fresh Foods for the Best Vitamins

Healthy kids get their best start from what you put in your grocery cart.

Good nutrition starts by serving a wide variety of whole, fresh foods as much as possible. That’s far better than serving up fast foods or convenience foods — and hoping that taking a kids’ vitamin will undo any nutritional no-no’s. You’ll find the most vitamins and minerals in foods high in carbohydrates and proteins (rather than fats). By far, the most high-vitamin foods of all are fresh fruits and vegetables.

To give kids more vitamins, aim for more variety — not simply more food. Twice as many kids today are overweight than just two decades ago, so use kid-sized food portions, which are one-quarter to one-third the size of adult portions.

Spread the variety of foods into several small meals and snacks throughout the day. If your child won’t eat a particular food for a few days — like vegetables — don’t fret. But reintroduce those foods again a day or two later, perhaps prepared in a different way. Kids’ “food strikes” usually end by themselves.

Vitamins and Healthy Kids: Five Tips

If you do give vitamins to your kids, follow these tips:

  1. Put vitamins away, well out of reach of children, so your child doesn’t treat them like candy.
  2. Try not to battle over foods with your kids or use desserts as a bribe to “clean your plate.” Instead, try giving a chewable vitamin as a “treat” at the end of a meal. Fat-soluble vitamins can only be absorbed with food.
  3. If your child is taking any medication, be sure to ask your child’s doctor about any drug interactions with certain vitamins or minerals. Then the supplement won’t boost or lower the medication dose.
  4. Try a chewable vitamin if your child won’t take a pill or liquid supplement.
  5. Consider waiting until a child is 4 years old to start giving a multivitamin supplement unless your child’s doctor suggests otherwise.

Sound nutrition plays a role in your child’s learning and development. So rather than relying on cartoon characters selling supplements, commit to feeding a range of healthy foods to your kids if at all possible.

Image

http://www.webmd.com/parenting/vitamins-for-kids-do-healthy-kids-need-vitamins?page=2

 

Why you should use Shaklee

We have all those

shaklee kanak-kanak

shaklee kanak-kanak

Keperluan Supplemen dan Nutrisi Bagi Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusui Bayi

Dipetik dari Media Kesihatan Isu September/Oktober 99

Zat Besi dan Daya Ingatan

Zat besi membantu membawa oksigen dari paru-paru ke tisu-tisu badan termasuk otak. Apabila kadar zat besi dalam darah rendah, tisu akan dahagakan oksigen. Ini menyebabkan badan rasa lemah, kurang daya ingatan, kosentrasi menjadi lemah, kurang motivasi dan kurang daya kerja.

Wanita sering mengalami kekurangan zat besi kerana mereka datang haid setiap bulan, mengandung dan menyusukan bayi. Seorang wanita dewasa memerlukan 15mg zat besi setuap hari dan digunakan oleh tubuhnya kira2 10mg.

zat besi

Tidak hairanlah kan, bila dah bersalin, menyusukan pula, ibu-ibu lebih senang nak lupa dan tak ingat. Betul kan? Orang kata urat putus lah, itulah inilah, namun hakikatnya ialah ibu kekurangan zat dalam tubuh.

Mengikut pengamatan saya, ramai ibu yang tidak cukup rehat, ini menjadikan tubuhnya bekerja dengan lebih kuat. Apabila ‘bekerja lebih masa’, tubuh memerlukan sesuatu yang extra. Tambahan pula kebanyakan kita tidak mengamalkan diet sihat dan seimbang (sekadar makan untuk kenyang saja), jadi tak cukup ‘fuel’ untuk keperluan tisu-tisu terbabit.

Terutama para ibu, wanita memang memerlukan diet seimbang, terutama yang kaya dengan zat besi dan B complex, agar ibu bukan saja bertenaga, malah kuat daya ingatannya.

Supplement yang dicadangkan untuk para ibu & wanita:

Image

Saya sendiri telah menggunakan set tersebut bagi anak kedua saya setahun yang lalu dan masih menggunakannya kini. Saya dapati perbezaan yang ketara:

1. Kurangnya rambut gugur (selepas bersalin anak sulung 4 tahun lalu rambut gugur menjadi nightmare saya).

2. Dapat “menuai” hasil susu yang lebih meriah. Kini saya masih mempunyai stok hampir 100 pack di saat anak saya berusia 1 tahun 1 bulan.

3. Kulit lebih gebu dan halus.

4. Saya merasa lebih bertenaga. Pagi saya keluar rumah jam 6.30 pagi dan hanya pulang pada jam 6.30 ptg. Di rumah saya masih perlu melayan anak-anak sehingga jam 10 malam.

5. Yang penting saya rasa lebih sihat daripada sebelumnya.

6. Kesan kepada bayi juga sangat ketara. Bayi lebih cepat kenyang, kulit gebu dan cantik dan kesihatannya di paras yang sangat baik.

Bagaimana dengan anda? Hubungi saya sekarang untuk mendapatkannya.

Mamahakim