Keperluan Supplemen dan Nutrisi Bagi Ibu Hamil, Berpantang dan Menyusui Bayi

Dipetik dari Media Kesihatan Isu September/Oktober 99

Zat Besi dan Daya Ingatan

Zat besi membantu membawa oksigen dari paru-paru ke tisu-tisu badan termasuk otak. Apabila kadar zat besi dalam darah rendah, tisu akan dahagakan oksigen. Ini menyebabkan badan rasa lemah, kurang daya ingatan, kosentrasi menjadi lemah, kurang motivasi dan kurang daya kerja.

Wanita sering mengalami kekurangan zat besi kerana mereka datang haid setiap bulan, mengandung dan menyusukan bayi. Seorang wanita dewasa memerlukan 15mg zat besi setuap hari dan digunakan oleh tubuhnya kira2 10mg.

zat besi

Tidak hairanlah kan, bila dah bersalin, menyusukan pula, ibu-ibu lebih senang nak lupa dan tak ingat. Betul kan? Orang kata urat putus lah, itulah inilah, namun hakikatnya ialah ibu kekurangan zat dalam tubuh.

Mengikut pengamatan saya, ramai ibu yang tidak cukup rehat, ini menjadikan tubuhnya bekerja dengan lebih kuat. Apabila ‘bekerja lebih masa’, tubuh memerlukan sesuatu yang extra. Tambahan pula kebanyakan kita tidak mengamalkan diet sihat dan seimbang (sekadar makan untuk kenyang saja), jadi tak cukup ‘fuel’ untuk keperluan tisu-tisu terbabit.

Terutama para ibu, wanita memang memerlukan diet seimbang, terutama yang kaya dengan zat besi dan B complex, agar ibu bukan saja bertenaga, malah kuat daya ingatannya.

Supplement yang dicadangkan untuk para ibu & wanita:

Image

Saya sendiri telah menggunakan set tersebut bagi anak kedua saya setahun yang lalu dan masih menggunakannya kini. Saya dapati perbezaan yang ketara:

1. Kurangnya rambut gugur (selepas bersalin anak sulung 4 tahun lalu rambut gugur menjadi nightmare saya).

2. Dapat “menuai” hasil susu yang lebih meriah. Kini saya masih mempunyai stok hampir 100 pack di saat anak saya berusia 1 tahun 1 bulan.

3. Kulit lebih gebu dan halus.

4. Saya merasa lebih bertenaga. Pagi saya keluar rumah jam 6.30 pagi dan hanya pulang pada jam 6.30 ptg. Di rumah saya masih perlu melayan anak-anak sehingga jam 10 malam.

5. Yang penting saya rasa lebih sihat daripada sebelumnya.

6. Kesan kepada bayi juga sangat ketara. Bayi lebih cepat kenyang, kulit gebu dan cantik dan kesihatannya di paras yang sangat baik.

Bagaimana dengan anda? Hubungi saya sekarang untuk mendapatkannya.

Mamahakim

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s