7 Kriteria Dalam Pemilihan Protein Berkualiti & Terbaik

Image

Protin adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama hormon manusia. Ia juga MERANGSANG fungsi psikologi. Maka, setiap organ kita memerlukan PROTIN. 

Kekurangan protin menyebabkan:
~kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, ~masalah LEBIHAN AIR YANG TINGGI dalam badan, 
~keHILANGAN KEPEJALAN otot
~ perubahan warna rambut
~bantut pertumbuhan
~ masalah penghadaman
~ masalah penghasilan darah dan hormon
~ PALING CRUCIAL: boleh membawa kepada KEGAGALAN FUNGSI ORGAN

Image

Fungsi protein untuk tubuh manusia adalah sangat besar. Banyak dari proses pertumbuhan tubuh manusia dipengaruhi oleh protein yang terkandung di dalam tubuh kita.
  1. Kandungan protein dalam tubuh manusia mencapai 1/6 dari berat tubuh manusia. 
  2. Protein sangat penting untuk perkembangan setiap sel dalam tubuh.(kulit, rambut,kuku, otak, organ, saraf, dan banyak lagi)
  3. Untuk menjaga kekebalan tubuh melalui sistem imuntitubuh.Antibodi tubuh dihasilkan daripada protein.
  4. Protein diperlukan untuk membina bahan senyawa kimia sepertienzim dan hormon  yang berperanan penting dalam mengatur berbagai proses yang terjadi di dalam tubuh. 
  5. Protein digunakan sebagai bahan bakar apabila keperluan energi tubuh tidak dipenuhi oleh karbohidrat dan lemak. (contohnya semasa kebuluran).
Apakah sumber protein yang baik?
Terdapat dua jenis protein dari sumber makanan iaitu:
  1. Protein kelas pertama – iaitu yang mengandungi kesemua 9 rantai asid amino perlu. Contoh protein ini ialah daging, ikan, ayam dan kacang soya.
  2. Protein kelas kedua – semua protein dari sumber tumbhan kecuali kacang soya.
Kacang soya adalah sumber protein yang sangat baik kerana
  1. mengandungi dua kali lebih  protein dari daging, 
  2. 4 kali lebih protein dari telur
  3. 12 kali lebih dari  protein susu. 
  4. rendah lemak, 
  5. tanpa kolesterol 
  6. mudah diserap oleh badan manusia.

Image

Justeru, bagaimana memilih protein berkualiti dan terbaik? Berikut adalah 7 kriteria yang boleh dijadikan panduan untuk memilih protein berkualiti di pasaran:

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean tu mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian… toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone….. up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan Soy yang mentah mengandungi “anti-growth”, “anti-tyrosine” substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium

Kelebihan ESP

  • Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yg konsisten
  • Protein Soya membantu mengurangkan kolestrol
  • Mengandungi lima vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian dan isoflavones soya. Kajian menunjukkan yg soya membantu mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid
  • Protein soya bukan GMO ini dihasilkan dibawah satu program digelar Identity Prservation Program (IPP) di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam sehinggalah saat pemprosesannya.

Image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s